BEVER/GALMAARDEN/HERNE - Het trekpaard als een ‘stoere schoonheid’ en de trots van Vollezele
Voor wie het over het Belgisch trekpaard heeft is het museum aan de kerk in Vollezele heel zeker geen onbekende. Die als cultureel erfgoed erkende locatie is jaarlijks de plaats van afspraak voor vele honderden bezoekers. Een topper daarbij wordt de Dag van het Brabants trekpaard, dit jaar op zondag 17 oktober . De Bevernaren Werner Godfroid en Ann Adriaenssens samen met het plaatselijk Comité Vollezele Leeft geven nu al een voorsmaakje van wat er die dag te zien en te beleven valt. Zowel Werner - als erkende gids - als Ann - met een kunstatelier in Bloemendael 10 in Bever en gespecialiseerd in het schilderen van bezielde dierenportretten - zijn daarbij pijlers in wat dan moet uitmonden in een dag vol eerbetoon aan ‘de trots van Brabant’ en zijn ‘stoere schoonheid’.
Een terugblik
Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen die waardevol zijn in gang en creëert ze ruimte om die te laten bloeien, bewegen en beleven. Zo ook het ‘boerenpaard’. In de organisatie van ‘De Dag van het Brabants Trekpaard‘ krijgt het Comité Vollezele Leeft dan ook al de nodige steun van Toerisme Vlaams-Brabant. Het wordt dan ook een piekdag voor Vollezele en zijn landelijk museum. Het Museum van het Belgisch Trekpaard herinnert aan de glorieperiode van het Belgisch trekpaard en de rol die Vollezele daarin speelde. Coördinator en streekgids Werner Godfroid licht toe.
“In 2018 werd het Brabants trekpaard officieel erkend als Vlaams immaterieel erfgoed en, gezien zijn geografische herkomst, een symbool van de provincie Vlaams-Brabant. Denk daarbij ook maar aan Vilvoorde en Lennik. Een Brabants of Belgisch trekpaard of het Belgisch boerenpaard zijn synoniemen. Het is een typisch paardenras met zijn wortels in ons land. Veel fokkers zijn tot op vandaag nog te vinden in het Pajottenland. Destijds genoten de plaatselijke fokkerijen een internationale faam. Hun fokproducten werden over de hele wereld uitgevoerd. Die krachtige viervoeters hebben het de voorbije decennia niet gemakkelijk gehad. Ze verdwenen letterlijk steeds meer uit het landschap en de landbouw. Maar sinds een aantal jaren is het Belgisch Trekpaard weer aan een opmars bezig en zien we dat het boerenpaard geherwaardeerd wordt.
Dat neemt niet weg dat niet zo lang geleden het stamboek toch aan de alarmbel trok. Het nodige minimum van 1000 veulens per jaar dat vereist is om een ras gezond in stand te houden wordt niet meer gehaald. Het stamboek ging op zoek naar financiële hulp voor fokkers en naar een nieuwe marktpositionering voor het ras. Door de invoer van een veulenpremie door de Vlaamse overheid steeg het aantal in Vlaanderen geboren veulens sinds 2011 wel opnieuw. De Dag van het Trekpaard is daarbij een krachtig stimulans".
Ann Adriaenssens
“Waarom ligt het ‘boerenpaard’ mij nauw aan het hart ? Een tentoonstelling in het museum van het Belgisch trekpaard is heel bijzonder voor mij want mijn roots liggen in Vollezele. Als dochter van 'Michel den beenhouwer' woonde ik gans mijn jeugd onder de kerktoren met zicht op hoeve Haras. Daar ontstond reeds mijn liefde voor dieren. ik vond het zalig te studeren in de tuin samen met onze hond en in het gezelschap van de koeien van ‘Foulong’. Het is ook daar dat ik begon te tekenen en te schilderen.
Bij mij vonden dierenliefde en kunst elkaar zo’n 15-tal jaar geleden toen ik mijn honden schilderde. Diverse tentoonstellingen in binnen-en buitenland volgden, ik won een paar eerste prijzen in kunstwedstrijden en nu schilder ik hoofdzakelijk dieren in opdracht. Wat een zaligheid, dat contact met die dieren! Telkens weer een uitdaging om hun eigenheid op doek weer te geven. Hun ziel vatten en weergeven, dat is waar het ook in het Museum van het Belgisch trekpaard om gaat”, aldus Ann.
Het museum
Het museum is gelegen in de schaduw van de kerk van Vollezele. De stichter en promotor van dit alles was Philippe van Dixhoorn †, een vooraanstaande figuur van de ‘Haras’, één van de befaamde Vollezeelse stoeterijen. Zijn droom wordt verder gedragen door familieleden, vrienden en gedreven vrijwilligers. Het museum leidt de bezoeker naar een glorietijd waar Brillant, Avenir D’Heise, Albion en Rève d’Hor kunnen van getuigen.
Op de Dag van het Brabants trekpaard is het museum toegankelijk van 10 tot 16u30. Naast de exposite ‘Stoere schoonheid’ van Ann Adriaenssens zijn er talrijke vitrinekasten met authentieke gebruiksvoorwerpen en audio-visuele en multifunctionele borden. Om 11, 14 en 15u trakteert Werner Godfroid de bezoekers op een gegidste reis doorheen de glorietijd van die ‘stoere schoonheden’.
Goed om weten
- Het museum is gevestigd Oudstrijdersplein 4 - 1570 Vollezele
- Email : [email protected]
- Telefonisch contact (kantooruren): via VVV Galmaarden Toerisme Pajottenland, 054 89 04 49
- Open: tot en met de derde zondag van oktober elke zondag van 13u30 tot 17u en de overige dagen op reservatie
- Inkom: volwassenen: 4 €, kinderen van 6 tot 12 jaar: 2 € en kinderen onder 6 jaar: gratis
Werner: “Het voorbije jaar steeg het bezoekersaantal in ons museum met ruim 10%. We zijn op zoek naar vrijwillige medewerkers om op zondag onze balie open te houden. Dit werkjaar mikken we ook sterk op basisscholen. En daarom zijn we op zoek naar studenten lerarenopleiding, kandidaat leraren geschiedenis, … die graag op vrijwillige basis willen gidsen voor leerlingen uit de tweede en de derde graad. Wij zorgen voor een basisopleiding en het nodige materiaal”.
Godelieve Deschuyffeleer
https://editiepajot.com/regios/4/articles/72368?fbclid=IwAR0IPiN-FZlbHUY9gik0Ww_eEwQdrHbiR8FL5X_7rYM06SYPigU4cYnpOsk